Atrakcyjny wygląd, dobre samopoczucie, zdrowie? Tak, to wszystko dzięki wyciskarce do soków!

Wyciskarka do soków

W polskich kuchniach wyciskarki do soków nie są jeszcze tak popularne jak mikrofalówki, blendery, piekarniki czy inne sprzęty AGD, a szkoda bo jest to jedna z najcenniejszych inwestycji w nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Co czyni wyciskarkę tak wyjątkową?

Sokowirówka

To urządzenie jakie znamy z czasów dzieciństwa, lecz jego znaczenie omówmy w dalszej części, teraz przedstawmy zalety picia soku. Kuracja Gersona. Dr Max Gerson, niemiecki lekarz, opracował dietę leczniczą, w której główną rolę pełniły soki świeżo wyciśnięte z owoców i warzyw, pochodzące z ekologicznych upraw, wolnych od substancji chemicznych. Dr Gerson uważał, że źródłem chorób, w tym szczególnie chorób nowotworowych są przede wszystkim: nadmierny stres, niezdrowa dieta, pełna „śmieciowego” jedzenia oraz zanieczyszczone środowisko naturalne, a wszystko razem powoduje u nas coraz większą toksemię organizmu.

Jest to prosta droga do tworzenia znakomitego środowiska dla wielu chorób i dolegliwości, co przyczynia się do osłabienia organizmu i utraty zdolności samoleczenia. Po takich obserwacjach, dr Gerson wprowadził swoim pacjentom dietę sokową, uważając że soki to skoncentrowane źródło najcenniejszych dla nas składników odżywczych.

Niestety współcześni lekarze nie uznali tej diety za jedna z metod w leczeniu nowotworów, pomimo zaobserwowanych efektów. Jednak historia jaka stała się udziałem pacjentów i samego dr Gersona daje nam świadomość, że soki są bogatym i czystym źródłem dobrego samopoczucia, atrakcyjnego wyglądu i profilaktyki zdrowotnej, co jest bezcenne.

Do uzyskania soków można użyć sokowirówki lub wyciskarki, co wybrać?

Dieta sokowa

Sokowirówka vs wyciskarka

Sokowirówki pamiętamy z czasów, kiedy pierwsze soki przygotowywała dla nas mama lub babcia w czasach dzieciństwa, z owoców i warzyw najczęściej pozyskiwanych z własnej działki. Sok z sokowirówki oczywiście jest dużo lepszy niż ten z kartonika ze sklepu, lecz jego jakość jest niższa niż soku z wyciskarki. Sokowirówka nagrzewa się do wysokiej temperatury w czasie pracy, co powoduje utlenianie się witamin i minerałów, nie wyciska produktów całkowicie, część soku zostaje w pulpie, jest bardzo głośna, a sok nadaje się do spożycia tylko przez kilka godzin po przygotowaniu. Nie jest też łatwa w czyszczeniu i często zapycha się resztkami produktów. Zabiera także więcej czasu na przygotowanie produktów na sok i na produkcję samego soku.

Autor

Alrena Rogal

Instruktorka fitnes, dietetyk. Kraków