Jednoślimakowe wyciskarki do soków, parametry i zastosowanie.

Jeśli chodzi o cechy, które będą odróżniać wyciskarkę od sokowirówki to oczywiście sposób w jaki owoce czy warzywa są przetwarzane. Wyciskarki działają w oparciu o wolne obroty i pozyskują sok wykorzystując ich miażdżenie. W sokowirówce na pewno najważniejsze będzie sito, o tyle w wyciskarkach liczy się bardziej ślimakowy wałek, który musi być bardzo wytrzymały. To on odpowiada za miażdżenie produktów i wyciska z nich sok. Ilość obrotów na minutę wałka zależy od urządzenia ale jest w graniach 100 a przy sokowirówce to nawet około 10 tysięcy obrotów. W sokowirówce sok się napowietrza a przy wyciskarce to nie ma miejsce, sok się również nie nagrzewa.

Pracę wyciskarki jednoślimakowej dzieli się na kilka etapów: Etap 1 – następuje miażdżenie owoców i warzyw przez przerywanie włókien oraz ścian komórkowych Etap 2 – następuje wyciśnięcie soku z miąższu, który wcześniej był zmiażdżony Etap 3 – sok przez specjalne sito ma być odsączony i następnie może trafić do naczynia, które będzie podstawione. Automatycznie usuwa się suchą pulpę do innego pojemnika.

Sok z wyciskarki będzie zupełnie inni niż ten z sokowirówki. Będzie się charakteryzował gęstszą konsystencją. Posiada w sobie mikroskładniki. Dzięki temu będzie zawsze miał więcej witamin oraz tych wszystkich cennych minerałów, które w sokowirówce będą zniszczone ze względu na sposób jej działania. Można spokojnie taki sok również przechowywać w lodówce, dlatego że nie dochodzi do jego napowietrzenia. Wiele wyciskarek może dla nas realizować także inne zadania.

Mogą pozwalać na to dodatkowe funkcje przygotowywane przez producentów. Między innymi homogenizacja, gdy sok nie jest odciskany od miąższu i powstaje mus. To ciekawe propozycje, gdy chce się przygotowywać wartościowe posiłki dla dzieci. Za pomocą wyciskarek da się przygotować lody, przeciery, sorbety, masło orzechowe czy inne desery. Można wykorzystać to urządzenie do mielenia nasion czy kawy. Nadaje się do przygotowania domowych mąk. Jeśli wybierzemy dobre urządzenie czasami możliwe stanie się także formowanie makaronu.

Autor

Ilona Kusiak

Szefowa restauracji ze zdrowym żywieniem oraz świeżo wyciskanymi sokami. Warszawa