DIY Mleko bez nabiału Przepis

Mleko bez nabiału jest teraz bardzo modne i to nie bez powodu. Coraz więcej osób odkrywa alergie na produkty mleczne. Niektórzy z nas mogą nie mieć żadnych alergii na nabiał, ale zdajemy sobie sprawę, o ile lepiej się czujemy, gdy ograniczamy nabiał w naszej diecie. Podobnie jak wszystkie inne "zdrowe produkty spożywcze" sprzedawane w sklepach spożywczych, nie wszystkie mleka bezmleczne są sobie równe. Zebraliśmy idealne (i proste) przepisy na różne rodzaje mleka bez zawartości nabiału. Możemy zrobić nasze mleko i pić je również!

Dlaczego warto powiedzieć "nie" nabiałowi?

Wiemy, że nie każdy ma problem z nabiałem, ale co cię nie zabije, nie zawsze cię wzmocni. Nabiał ma pewne wartości odżywcze, ale wydaje się, że przynosi więcej szkody niż pożytku:

  • 65% dorosłych na całym świecie ma nietolerancję laktozy.
  • Mleko krowie w rzeczywistości zmniejsza gęstość naszych kości, co prowadzi do osteoporozy
  • Nabiał zwiększa częstość występowania trądziku i egzemy
  • Codzienne spożywanie mleka może zwiększać ryzyko zachorowania na raka prostaty i jajników

Simple Green Smoothies ma manifest, który zaczyna się od słów: "Jem prawdziwą żywność, aby napędzać moje wspaniałe życie". Rozumiemy, że mleko jest prawdziwym pożywieniem, ale lubimy odżywiać nasze ciała pokarmami, które dodają nam energii i zapewniają długowieczność, a nie pokarmami, które nas spowalniają.

Mleczna rewolucja bez nabiału

Skoro już zdecydowaliśmy się spróbować mleka bezmlecznego, skąd mamy wiedzieć, która opcja jest najlepsza? Wspaniałą częścią tego nowego szaleństwa jest to, że istnieje nieskończona ilość roślin, które możemy "doić". W zależności od posiłku, smoothie, czy wypieku, który chcemy zrobić, istnieje dla niego mleko roślinne! Mleko z nerkowców jest super kremowe i jest świetnym dodatkiem do kawy parzonej na zimno. Mleko migdałowe jest pełne wapnia i pyszne w zimną noc w naszym niesamowitym Przyprawionym Mleku Migdałowym. Mleko konopne jest pełne białka i może dostarczyć energii w smoothie potreningowym. Ilość opcji może przyprawić nas o zawrót głowy!

Kolejnym powodem, dla którego warto spróbować mleka bezmlecznego jest łatwość przygotowania go w domu. Różnorodne orzechy, nasiona i rośliny strączkowe mogą być użyte w domowej roboty mleku roślinnym. My osobiście uwielbiamy: kokosowe, migdałowe, konopne, owsiane i z nerkowców. Sprawdź poniższy przepis na najłatwiejsze DIY nie mleczne mleko przepis, który może być stosowany na każdej z powyższych roślin.

SKŁADNIKI

  • 1 filiżanka serc konopnych, płatków owsianych, gotowanego brązowego ryżu, migdałów lub nerkowców
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • Szczypta soli morskiej

INSTRUKCJA:

1. Umieść serca konopne (lub namoczone płatki owsiane, lub ugotowany brązowy ryż) i wodę w blenderze o dużej prędkości.

2. Mieszaj na wysokich obrotach przez około 2 minuty, lub do całkowitego upłynnienia.

3. Przecedzić przez worek na mleko orzechowe lub ściereczkę do szerokiej szklanej miski.

4. Odrzucić miąższ z torebki.

5. Opłukać blender i wlać mleko z powrotem do blendera z miski.

6. Dodaj olej kokosowy, syrop klonowy, wanilię i sól. Miksować przez 10 sekund.

UWAGI

  • Namocz płatki owsiane w przykrytej misce z wodą przez 20 minut przed blendowaniem.
  • Namoczyć migdały/nanercza na 8 godzin lub na noc w 2 calach wody.

Kategorie: Zdrowe soki ,

Autor

Ilona Kusiak

Szefowa restauracji ze zdrowym żywieniem oraz świeżo wyciskanymi sokami. Warszawa